Wet DBA uitgesteld

Overzicht

Wet DBA uitgesteld tot 2018

Horeca Harderwijk
Qimarox
Risico-inventarisatie & -evaluatie
Interview
Scholing uitzendkrachten
50+
Liever inzet van uitzendkracht dan vast personeel
Succes verhalen.
De voedingsmiddelenindustrie: de productie draait door!
Goede ventilatie op de werkvloer
Soepele transitie personeel
Opdrachtgeverschap
Thuiswerken, wie betaalt de kopjes koffie?
Werkgeluk
Kostprijs 1.99
Nieuwe baan in de vakantie, onderzoek logistiek
Opleiden via Kei Uitzendbureau
Vakantie, waar gaan we heen?
Geboorteverlof 2020
NOW 2.0. En hoe nu verder?
Operators beschikbaar die ervaring hebben met diverse machines
Nieuwe baan in de vakantie, onderzoek operators
UWV - TOFA
Vakantie in coronatijd
Ook uw werkomgeving laten desinfecteren?
Grotere flexibele schil, en meer vraag naar uitzendkrachten
Vakantiewerk
TOFA geopend
Antidiscriminatiebeleid
TOFA-regeling
Screenen van operators
Coronavirus heeft impact
Operator aan het woord
Operatorspecialist
Desinfecteren werkomgeving
Gevolgen corona
Een baan als operator
Wat is een uitzendbureau?
Tips voor je cv
Tips voor je sollicitatiegesprek
Inloopweken vakantiewerk
Loopbaanbegeleiding uitzendkrachten
Minimumloon 2019
Fiets gewonnen?
Intercedent bij Kei
Uitzendkracht - belastingaangifte
Digitaal ondertekenen
Andere baan of niet?
Bijverdienen
Harderwijk verhuist
Wet DBA uitgesteld
Kei in Apeldoorn
Amersfoort verhuist
Vakantiekracht op payroll
Scholingsvoucher
De VAR verdwijnt
Kerstmarkt Düsseldorf
Radio Werken.FM
Persbericht NBBU
1000e lid NBBU
Lidmaatschap NBBU
Inlenersbeloning
Transitievergoeding
Paaseieren winnen?
Kerstborrel 2014

21-11-2016 – De handhaving op de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wordt uitgesteld tot ten minste 1 januari 2018.

Dat staat in de Kamerbrief Tweede voortgangsrapportage Wet DBA. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes besloot vrijdag de wet op te schorten na een stortvloed van kritiek van zzp-organisaties, werkgeversorganisaties en vakbonden.

Fiscus gaat niet handhaven
De fiscus gaat de omstreden wet DBA volgend jaar niet handhaven. Dit betekent dat zzp'ers en opdrachtgevers tot die tijd en over die periode geen boete of naheffing krijgen van de Belastingdienst. Het kabinet gaat in de tussenliggende periode bekijken hoe de begrippen 'gezag' en 'vrije vervanging' kunnen worden aangepast aan de huidige arbeidsmarktverhoudingen. Kritiek is namelijk onder meer dat de wettelijke definitie van loondienst, die uit 1907 stamt, niet meer op de huidige praktijk aansluit. Het aanpassen van die definitie kost tijd en komt op het bordje van het volgende kabinet, zo laat Wiebes weten.

VNO-NCW: geen vertrouwen meer in wet DBA
Vrijdagochtend zegden de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO ZZP het vertrouwen in de wet al op. De werkgevers vroegen Wiebes vrijdagochtend de wet in de ijskast te zetten. Door de onduidelijkheid over de nieuwe regels deinsden opdrachtgevers terug voor het inhuren van zzp'ers, klaagden zij. Zzp'ers liepen daardoor opdrachten mis.

VVD: lucht voor opdrachtgevers en zzp'ers
De VVD, de partij van Wiebes, is blij dat hij de wet DBA op de lange baan schuift. De partij vroeg de staatssecretaris al eerder geen boetes uit te delen zolang er onduidelijkheid heerst. Wiebes' vrijdag aangekondigde maatregelen 'geven opdrachtgevers en zzp'ers in afwachting van een aanpassing van het arbeidsrecht weer lucht', aldus Tweede Kamerlid Erik Ziengs.

Wettelijke erkenning van het zzp-schap
De omstreden wet DBA moet niet worden uitgesteld, maar helemaal worden geschrapt, zo stelt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. De uitgangspunten van de wet waren volgens Verhoef prima, maar de uitwerking was dramatisch. Wat hem betreft moet het kabinet komen met een nieuwe definitie en wettelijke erkenning van het zzp-schap.

NBBU en ABU: onzekerheid blijft
De brancheorganisatie in de uitzendsector reageerden, net al veel experts in de markt, veel kritischer op de beslissing van Wiebes om de handhaving van de Wet DBA uit te stellen. 'De markt heeft onvoorwaardelijke zekerheid nodig', zo zei ABU-directeur Jurriën Koops Zipconomy. Koops hoopt dat de Kamer die duidelijkheid in een komend debat zal scheppen. Ook NBBU-directeur Marco Bastian is weliswaar blij dat de wet DBA wordt uitgesteld, maar ook hij vraagt om meer zekerheid.

Commissie Boot: heldere criteria modelovereenkomsten
De onzekerheden rond de wet DBA zijn met het opschorten van de handhaving dus niet weggenomen. De modelovereenkomsten blijven in principe gewoon bestaan. De Commissie beoordeling modelovereenkomsten Wet DBA (commissie Boot) was vrijdag in haar eindrapportage krtitisch over het werken met modelovereenkomsten.
'De Commissie vindt het niet nodig om het systeem van de modelovereenkomsten los te laten. Wel dient een nadere invulling van dat systeem te komen: het moet helderder worden wanneer en op basis van welke criteria overeenkomsten vooraf zullen worden goedgekeurd en achteraf zullen worden getoetst', zo staat in het rapport van de Commissie Boot.


Bronnen: ANP/Rijksoverheid/Zipconomy en flexmarkt.nl

 

 

WhatsApp: 033 - 711 0600